Tips tambahan untuk mempelbagaikan
brownies
1. Choc chip brownies - letak
choc chip atas cream cheese, atau tanpa cream cheese, letak dalam adunan dan
toppings
2. Walnut / pecans brownies - Boleh
juga letak walnuts atau pecans dalam atas toppings adunan brownies
3. Marble brownies -Boleh juga
adunan brownie di bahagi dua, sebahagian biar putih dan sebahagian letak koko.
Semasa meletakkan didalam loyang, letak sesenduk secara bergilir antara adunan
putih dan adunan koko, nanti jadilah brownie marble. Nak cantik lagi, selepas
kesemua adunan dimasukkan, ambil lidi dan buat hurup '&' supaya marble
lebih menarik apabila dipotong nanti.
4. Blueberry atau strawberry brownies
- letak strawberry atau blueberry filling atas creamcheese dan swirl
5. Black
and white brownies - adunan brownies yang diletakkan creamcheese tanpa
lain-lain kekacang etc
Perbezaan
antara brownies dan kek coklat
1. Resepi
brownies tidak menggunakan sebarang leavening seperti baking powder atau baking
soda, jadi brownies tidak akan mengembang seperti kek coklat
2.
Disebabkan tiada leavening maka brownies akan lebih padat dan mampat berbanding
dengan kek coklat
3.
Brownies lebih perasa coklat (chocolatey) berbanding coklat kek! Brownies guna
kurang tepung dan lebih coklat atau koko
4.
Brownies guna butter cair tapi coklat kek guna butter yang room temperature
5.
Brownies teksture adelah diantara kek dan cookies
6.
Brownies biasa dan lebih sedap dimakan dengan topping icecream, whip cream
7. Tetapi jika adunan brownies
diganti dengan gula perang dan tidak menggunakan coklat, ianya dipanggil
blondie
Gist of the brownies story :
High ratio of butter to flour - dense and fudgy
Less butter - more cakelike
More eggs - even more like a traditional cake
Higher ratio of sugar - gooier brownie.
|
|
Click HERE for the original post
☏
013-3390202
✉ aidilabakery@gmail.com
http://www.facebook.com/rajahalida.rajashahdan
No comments:
Post a Comment