Monday, 11 March 2013

Helpful Tips 6

Tips tambahan untuk mempelbagaikan brownies


1. Choc chip brownies -  letak choc chip atas cream cheese, atau tanpa cream cheese, letak dalam adunan dan toppings

2. Walnut / pecans brownies - Boleh juga letak walnuts atau pecans dalam atas toppings adunan brownies 

3. Marble brownies -Boleh juga adunan brownie di bahagi dua, sebahagian biar putih dan sebahagian letak koko. Semasa meletakkan didalam loyang, letak sesenduk secara bergilir antara adunan putih dan adunan koko, nanti jadilah brownie marble. Nak cantik lagi, selepas kesemua adunan dimasukkan, ambil lidi dan buat hurup '&' supaya marble lebih menarik apabila dipotong nanti.

4. Blueberry atau strawberry brownies - letak strawberry atau blueberry filling atas creamcheese dan swirl

5. Black and white brownies - adunan brownies yang diletakkan creamcheese tanpa lain-lain kekacang etc



Perbezaan antara brownies dan kek coklat 


1. Resepi brownies tidak menggunakan sebarang leavening seperti baking powder atau baking soda, jadi brownies tidak akan mengembang seperti kek coklat

2. Disebabkan tiada leavening maka brownies akan lebih padat dan mampat berbanding dengan kek coklat

3. Brownies lebih perasa coklat (chocolatey) berbanding coklat kek! Brownies guna kurang tepung dan lebih coklat atau koko

4. Brownies guna butter cair tapi coklat kek guna butter yang room temperature

5. Brownies teksture adelah diantara kek dan cookies 

6. Brownies biasa dan lebih sedap dimakan dengan topping icecream, whip cream

7. Tetapi jika adunan brownies diganti dengan gula perang dan tidak menggunakan coklat, ianya dipanggil blondie






Gist of the brownies story :
High ratio of butter to flour - dense and fudgy
Less butter - more cakelike
More eggs - even more like a traditional cake
Higher ratio of sugar - gooier brownie.




Click HERE for the original post


  013-3390202

aidilabakery@gmail.com

http://www.facebook.com/rajahalida.rajashahdan



No comments:

Post a Comment