Wednesday 6 March 2013

Roti




Rupa dah ada. Nama je. Hmmph. I say man....

500g tepung roti
500g tepung kek
22g yeast
100g gula kaster
15g garam
15g bread improver 
2 bj telur
100g butter
400-500ml air

Optional
30g Horlicks
30g susu tepung

100g Sponge Doh

Mula2 buat sponge doh - adun 100g tepung, 11g yeast, 1sb gula, 80ml air dan simpan peti ais semalaman

Buat doh roti dan sponge doh - masukkan semua bahan tapi pastikan garam dan yeast tidak diletak berdekatan. On kan mixer dan tuangkan air sedikit2 (kemungkinan besar kita tidak perlu guna keseluruhan air). Berhenti mixer sejurus selepas doh tidak melekat di dinding mangkok mixer

Rehatkan 1 jam atau sehingga doh naik 2 kali ganda

Canai dan jalin doh berbentuk bulat untuk pizza atau pelbagai bentuk lain (akan saya tunjuk di post lain ya)

Untuk piza, sapu telur atas doh, sapu sos prego, tabur hirisan sosej, sayor campur dan cheese

Rehatkan 30 min

Bakar 180 dalam 15-20min. Bila keluar oven, terus sapu dengan telur




 ☏ 013-3390202
✉ aidilabakery@gmail.com
http://www.facebook.com/rajahalida.rajashahdan

No comments:

Post a Comment