Monday 4 March 2013

Chocolate Indulgence !




MORE CHOCOLATES.. WOOOOO..!


Resepi? Panjang dan meleret. Tapi jika ikut step by step, insyallah jadi

Bahan A
30g koko (larut dlm 120ml air)
4 bj kuning telur
100g gula kaster
130g tepung naik sendiri
1/2st baking powder
1/2st soda bikarbonate
60ml minyak jagung
1st esen vanila

Bahan B
4 bj telur putih
60g gula kaster
1/4st cream of tartar

Panaskan oven 180C
Satukan bahan A dan pukul knang
Dalam mangkuk lain, pukul bahan B hingga kental
Gabungkan A dan B cara kaup balik
Masuk loyang 8 atau 9 inci dan bakar 30-40min
Bila dah masak, sejukkan dan potong kepada 4 lapisan

Mousse coklat hitam
200g coklat masakan hitam
2 bj kuning telur (pukul)
60g gula kastor
1/2sb mentega
250ml whipcream (pukul kental)
1. 1/2 sb gelatin
50ml air

Rendam gelatin dalam air dan cairkan cata double boil. 
Masuk coklat
Masukkan telur kuning dalam coklat cair, pastu mentega dan gelatin cair. Gaul sebati
Putih telur pukul gula dan masuk dalam adunan tadi cara kaupbalik
Masukkan whipcream, putar hingga rata

Mousse coklat putih (buat awal semalaman sebab kena sejukkan dulu)
200g coklat masakan putih
100ml susu segar
2 bj kuning telur (pukul)
2 bj putih telur (pukul)
60g gula kastor
250ml whipcream (pukul kental)
2 sb gelatin
50ml air

Rendam gelatin dalam air dan double boil
Cairkan coklat putih, masuk kuning telur
Putih telur dan gula pukul jadi meringue dan kaup balik dengan adunan
Simpan dlm peti ais 4 j atau semalaman
Whisk hingga pekat dan bertanduk

Cara melapis

Kek 
Mousse putih
Kek
Mousse hitam
Kek
Mousse putih
Kek
Terus masuk peti ais semalaman
Sapu keseluruhan kek dengan mousse hitam nipis2 dan masuk peti ais
Bila dah mengeras, tuang ganache

Ganache
150ml whipcream
350g coklat masakan hitam
1sb mentega cair
(masak cara double boil - tuang atas kek)


 ☏ 013-3390202
✉ aidilabakery@gmail.com
http://www.facebook.com/rajahalida.rajashahdan

No comments:

Post a Comment