- Pastikan bekas dan peralatan benar-benar bersih, tidak berminyak dan kering
- Perslatan boleh dibersihkan dengan cuka dan dilap kering
- Seelokmya gunakan mangkuk kaca
- Telur yang baru keluar peti ais lebih mudah untuk diasingkan telur putih dan kuning
- Tapi biarkan telur putih tersebut sampai room temperature baru dipukul
- Pastikan tidak ada setitik pun telur kuning
- Seeloknya jangan buat apa-apa baking yang emenggunakan telur putih semasa hari hujan? Cookies tidak akan rangup
- Masukkan cream of tartar dengan telur putih dahulu, pukul hingga 'foamy' dan putih, kemudian baru masukan gula
- Pastikan telur putih, icing sugar dan cream of tartar dipukul hingga dia boleh berdiri tegak dan bertoncit
- Masukkan gula sedikit2 biasanya gula mestilan 2x ganda dari telur putih
- Tepung jagung (sesudu) boleh membuatkan cookies ini lebih rangup dan meringue kita lebih ringan
- Pastikan semasa memaip, jangan ade bubbles
- Biarkan cookies meringue didalam oven yang sudah tutup, tapi biarkan lampu oven di'on' semalaman supaya cookies tersebut benar2 sejuk dan kering
- Cookies yang benar2 kering akan mudah 'pop off' dari cookie sheet
- Cookies yang dah siap hendaklah disimpan dalam bekas kedap udara
Click HERE for the original post.
No comments:
Post a Comment