Wednesday, 6 March 2013

Helpful Tips 5

Meringue cookies
  1. Pastikan bekas dan peralatan benar-benar bersih, tidak berminyak dan kering
  2. Perslatan boleh dibersihkan dengan cuka dan dilap kering
  3. Seelokmya gunakan mangkuk kaca
  4. Telur yang baru keluar peti ais lebih mudah untuk diasingkan telur putih dan kuning
  5. Tapi biarkan telur putih tersebut sampai room temperature baru dipukul
  6. Pastikan tidak ada setitik pun telur kuning
  7. Seeloknya jangan buat apa-apa baking yang emenggunakan telur putih semasa hari hujan? Cookies tidak akan rangup
  8. Masukkan cream of tartar dengan telur putih dahulu, pukul hingga 'foamy' dan putih, kemudian baru masukan gula
  9. Pastikan telur putih, icing sugar dan cream of tartar dipukul hingga dia boleh berdiri tegak dan bertoncit
  10. Masukkan gula sedikit2 biasanya gula mestilan 2x ganda dari telur putih
  11. Tepung jagung (sesudu) boleh membuatkan cookies ini lebih rangup dan meringue kita lebih ringan
  12. Pastikan semasa memaip, jangan ade bubbles
  13. Biarkan cookies meringue didalam oven yang sudah tutup, tapi biarkan lampu oven di'on' semalaman supaya cookies tersebut benar2 sejuk dan kering
  14. Cookies yang benar2 kering akan mudah 'pop off' dari cookie sheet
  15. Cookies yang dah siap hendaklah disimpan dalam bekas kedap udara
Click HERE for the original post.

No comments:

Post a Comment