You know when you've bitten into the perfect cookie :
It crunches ever so slightly.
It tastes buttery and sweet and salty all at the same time.
Tips membuat perfect cookies :
- Baca resepi dengan betul dan concentrate dan fahami betul2 resepi tersebut. Tutup hp tu dan jangan tengok tv. Pastikan bahan2 semua cukup
- Bahan yang berquality - butter mestilah suhu bilik
- Pastikan bahan kekacang di masukkan last ke dalam batter, its crunchier.
- Jika hendak hancurkan kekacang dalam food processor, gaulkan dulu dengan tepung atau gula (ambil dari bahan resepi) supaya dia menyerap minyak didalam kekacang.
- Semua bahan kering seperti kekacang, badam, kuaci dan lain lain perlulah dibakar dalam 7 min dan disejukkan sebelum dicampur ke dalam adunan
- Guna kuning telur
- Guna vanilin atau vanila powder
- Emplex dan tepung jagung atau tepung kastard (jika di nyatakan didalam resepi) adalah untuk merangupkan cookies
- Guna gula halus atau gula kaster. Gula kasar akan mencair dan ini akan membuat cookies kita mengembang dan leper
- Tepung berprotein tinggi seperti tepung roti akan menyerap kelembapan dan ini akan menyebab cookies lebih kering dan keras
- Tepung berprotein rendah seperti tepung kek pula akan membuat cookies kita basah dan leper
- Guna medium protein flour seperti tepung rose atau tepung serbaguna
- Semasa mengukur tepung, jangan dihentak bekas tersebut atau memampatkannya
- Ikut sukatan yang betul dan gunakan belakang pisau untuk meratakan tepung jika mengunakan ukuran cawan
- Adunan tidak perlu dipukul dengan kasar, cukup sekadar menggunakan spatula. Gunakan mesin pengadun hanya untuk mencairkan gula bersama butter
- Seeloknya adunan cookies dibiar dalam peti ais sebelum dibakar. Cookies tidak akan spread dan akan naik dengan cantik
- Adunan cookies yang dibiar semalaman dalam peti ais, membenarkan protein dan kandungan starch menyerap air, menyebabkan cookies kita lebih kering dan menjadikan cookies lebih sedap dan rangup
- Jika menggunakan butter, cukup sekadar 20 min didalam peti ais, tetapi jika menggunakan margarine, pastikan adunan mesti dimasukkan dalam peti ais semalaman
- Doh cookies boleh disimpan dalam peti ais selama 2-3 hari, atau jika didalam freezer selama 3 bulan. (eloknya di terap dahulu bentuk cookies sebab selepas keluar peti ais, doh ini boleh terus bakar di oven)
- Panaskan oven 15-20 minit sebelum membakar
- Pastikan alas dan dulang dalam keadaan room temperature supaya adunan tidak mencair sebelum masuk oven (ini untuk mereka yang hanya ada 1 atau 2 dulang -menggunakan alas/dulang yang sama macam saya ha ha ha). Basahkan dahulu / jirus dengan air dan lap dahulu supaya dulang tu tidak terlalu panas
- Paling elok, gunakan silicone mat (dia tak mudah koyak dan boleh guna banyak kali serta dan cookies tidak melekat)
- Jika tidak ada silicone mat, sapukan dulang dengan minyak atau butter atau tepung (terutama jika cookies ada chocolate chips)
- Seelokannya dipusingkan dulang selepas separuh dari masa membakar
- Seelokan cookies di alih dari dulang ke jejaring untuk menyejukkannya.
- Tetapi ada cookies yang mesti dibiar sejuk dahulu sebelum boleh dialih dari dulang
- Simpan cookies didalam bekas kedap udara
- Pastikan cookies benar-benar sejuk sebelum dimasukkan kedalam bekas, kerana pemeluwapan akan menyebabkan cookies lemau
- Jangan dicampurkan cookies yang berlainan didalam satu bekas. The chewier cookies will steal moisture from the crispier ones.
- Letakkan sepotong apple didalam bekas cookies yang chewy supaya cookies tersebut kekal lembut
Remember - If something is worth doing, it is worth doing right! Cultivate the do-it-right attitude and habit. Baking demands accuracy and care.You cannot improvise or substitute ingredients. Never carry on another activity while you are mixing a recipe. Distractions, no matter how small, lead to mistakes. Let the telephone ring!
Click HERE for more cookies recipe.
Click HERE for more cookies recipe.
☏ 013-3390202
✉ aidilabakery@gmail.com
http://www.facebook.com/rajahalida.rajashahdan
No comments:
Post a Comment