Wednesday 6 March 2013

Doughnut Balls



A light but luscious indulgence.

500g tepung roti
500g tepung kek
22g yeast
150g gula kaster
15g susu tepung
15g garam
1sb ovelette
15g bread improver 
10g baking powder
10g vanilin powder
1 bj telur
100g butter
400-500ml air
15g Horlicks
100g Sponge Doh

Mula2 buat sponge doh - adun 100g tepung, 11g yeast, 1sb gula, 80ml air dan simpan peti ais semalaman

Buah doh roti - masukkan semua bahan tapi pastikan garam dan yeast tidak diletak berdekatan. 'On'kan mixer dan tuangkan air sedikit2 (kemungkinan besar kita tidak perlu guna keseluruhan air). Berhenti mixer sejurus selepas doh tidak melekat di dinding mangkok mixer

Rehatkan 1 jam atau sehingga doh naik 2 kali ganda

Canai dan terap atau buat bulat2 dalam 10-15g

Rehatkan lagi 30 min

Panaskan minyak dan goreng 

Bila dah sejuk baru letak apa2 toppings coklat dan badam dan lain2 macam dunkin donut. Atau tabur sahaja dengan gula


 ☏ 013-3390202
✉ aidilabakery@gmail.com
http://www.facebook.com/rajahalida.rajashahdan

No comments:

Post a Comment