A light but luscious indulgence.
500g tepung roti
500g tepung roti
500g tepung kek
22g yeast
150g gula kaster
15g susu tepung
15g garam
1sb ovelette
15g bread improver
10g baking powder
10g vanilin powder
1 bj telur
100g butter
400-500ml air
15g Horlicks
100g Sponge Doh
Mula2 buat sponge doh - adun 100g tepung, 11g yeast, 1sb gula, 80ml air dan simpan peti ais semalaman
Buah doh roti - masukkan semua bahan tapi pastikan garam dan yeast tidak diletak berdekatan. 'On'kan mixer dan tuangkan air sedikit2 (kemungkinan besar kita tidak perlu guna keseluruhan air). Berhenti mixer sejurus selepas doh tidak melekat di dinding mangkok mixer
Rehatkan 1 jam atau sehingga doh naik 2 kali ganda
Canai dan terap atau buat bulat2 dalam 10-15g
Rehatkan lagi 30 min
Panaskan minyak dan goreng
Bila dah sejuk baru letak apa2 toppings coklat dan badam dan lain2 macam dunkin donut. Atau tabur sahaja dengan gula
☏ 013-3390202
✉ aidilabakery@gmail.com
http://www.facebook.com/rajahalida.rajashahdan
✉ aidilabakery@gmail.com
http://www.facebook.com/rajahalida.rajashahdan
No comments:
Post a Comment