Ada banyak cara membuat kek tiramisu.
Sebelum ini saya ada post tiramisu simple menggunakan biskut jejari sahaja, tetapi kali ini saya gunakan resepi yang menggunakan kek. Nampak confusing tetapi yang penting ialah kek ini kek berlapis...kek - tiramisu - kek - tiramisu - kek
Bahan A
250g creamcheese
250g mascarpone cheese
2 kuning telur
2 sb gelatin
60 ml air panas
(larutkan air dengan gelatin dan ketepikan)
(coffee syrup)
2g instant coffee
20g gula kastor
15g air panas
(bancuh semua sampai kopi larut)
2bj telur putih
40g gula kastor
400g non diary whip cream (whisk hingga kental)
Bahan B
70g gula kastor
100g air panas
10g instant coffee
Bahan C
Sponge cake dipotong kepada 3 lapis
(resepi kek sponge akan saya post lainkali ya)
Cara
Putar creamcheese dan mascarpone hingga sebati dan kental
Masukkan telur kuning dan gelatin dan coffee syrup
Sementara itu pukul putih telur dan gula kastor hingga jadi meringue
Campurkan adunan cheese dan meringue cara kaup balik
Letakkan sponge kek di dalam pan (elok guna yang boleh push up)
Percikkan atau sudukan keseluruhan kek dengan bahan B
Letak adunan cheese
Letak kek lagi
Percik adunan kopi dan ulang hingga habis
Masukkan tiramisu kedalam peti ais semalaman
Keluarkan dan salut kek ini dengan fresh cream
Click HERE for the original post.
☏ 013-3390202
✉ aidilabakery@gmail.com
http://www.facebook.com/rajahalida.rajashahdan
✉ aidilabakery@gmail.com
http://www.facebook.com/rajahalida.rajashahdan
No comments:
Post a Comment