Tuesday 12 March 2013

DIY Tiramisu



Mak: Kek apa?

Anak: Kek tiramisu

Mak: Kek apa?

Anak: Tiramisu mak

Mak: Kek apa?

Anak: Berapa kali nak ulang. Kek tiramisu, kek tiramisu lah
Mak: *kasi buku*  (flashback tahun 1979)

dah k.. Stop mengarut. Kembali pada kek ni tadi.
|
|
|
V
Ni dia cara2 nya

Bahan : 
2 bungkus biskut ladyfingers 
Bancuhan kopi (saya guna yang 3-1 nescafe)

Fillings :
250g mascarpone cheese 
3sb sour cream
2sb whipping cream (heavy cream pun boleh)

250g whip cream non diary
120g gula kastor

1/4 c koko
Buah-buahan untuk hiasan
 
 


 
 
 

Biskut direndam dalam bancuhan biskut sekejab sahaja (jangan sampai lembik ya)
Atur biskut di bawah dan di keliling pan

Cheese aka d-tiramisu :
Cheese, sour cream dan heavy cream di blend supaya sekata. Masukkan dalam mixer
Dalam mangkok lain, pukul whip cream, bila dah agak kembang, masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai kental
Gabungkan dengan cheese tadi cara kaup balik



Masukkan cheese, tabur koko, atur biskut yang dah celup kopi, letak lagi cheese, koko, biskut dan seterusnya tetapi habiskan dengan koko.

Hiaskan dengan buah2an.




P/s: Buat elok2. Klu rasa macam tidak menjadi, jangan segan2 nak bertanya k.

Click HERE for some helpful tips.

☏ 013-3390202
✉ aidilabakery@gmail.com
http://www.facebook.com/rajahalida.rajashahdan

No comments:

Post a Comment