Wednesday, 27 February 2013

Meringue Rose



Biskut rose meringue
Atau cakap omputih ...rose meringue cookies

Bahan
4 biji telur putih
1 c gula kaster
1 sb meringue powder
1 sk cream of tartar
Essence (ape2 perisa yang disukai)

Cara
Double boil telur putih, gula, meringue, cream of tartar hingga gula tu cair (dalam 5 min)
Masukkan dalam mixer dan pukul guna whisk yang bulat hingga nampak berkilat dan likat (dalam 10 min)
Paipkan atas dulang bentuk rose (nozzle 2m) atau apa design yang disukai
Bakar 180 selama 45min, turunkan suhu kepada 120 selama 45 min dan biarkan cookies dalam oven panas yang lampu biar 'on' hingga cookies betul2 keras dan ringan.

Biskut ini rasanya sepupu pavlova dan macaron...rasa lebih kurang sahaja 

Click HERE for some helpful tips.

☏ 013-3390202
✉ aidilabakery@gmail.com
http://www.facebook.com/rajahalida.rajashahdan

No comments:

Post a Comment