Here's how...
Kalau ikut betul-betul cara dia, InshaAllah jadi cam ni
Resepi :
170gm butter
170gm butter
50gm gula aising
1 biji telur
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart
Pukul butter dan gula dengan menggunakan senduk kayu.
Masukkan telur dan esen vanilla. Gaul lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut.
Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
Gelek adunan jadi nipis diatas plastik, letakkan acuan. Terbalikkan plastik tersebut dan tekan2 doh supaya acuan jelas kelihatan n doh senang ditarik keluar.
Tekan adunan dalam acuan, cucuk dengan garpu dan bakar dalam 15-20 min.
Keluarkan tart shell ini semasa is masih panas. Terbalikkan dan gunalah ape2 untuk mengangkat acuan yang panas tersebut. Tart shell akan keluar dengan mudah
No comments:
Post a Comment