Wednesday 13 February 2013

Classic Creme Caramel


Tea Time !

Nak resepi ke? Ni akak belajar online dari zuraini alias. Leh tengok2 cara2 detail dalam facebook saya ya

Gula hangus
 2 @ 4 sudu besar gula kasar
Masak atas api hingge gula mencair dan biarkan seketika
Pastikan gula ni sekata keliling loyang. Jika tak sekata, kek keluar tak cantik

Karamel
1/2 tin (200ml) susu cair 
70 gm gula castor
1/2 tsp esen vanilla
3 kuning telur
kacau sebati dengan garpu sahaja
Tapis dan tuang perlahan atas gula hangus tadi. Dengar bunyi cam kaca pecah, relaks .. Tu jadila maknanya

LAPISAN KEK ( A )
140 gm tepung gandum
70 gm gula castor
3 kuning telur
135 gm / ml air
1 sudu teh baking powder 
50 ml minyak  jagung
Putar kuning telur, air, gula dan minyak hingge kembang
Masukkan tepung yang di campur baking powder.Kacau sebati

Meringue ( B )
6 telur putih ( jangan ade  walaupun setitik kuning telur @ setitk air pun ) nanti meringue nye tak menjadik
70 gm gula castor
1 tsp krim of tar tar
Putar hingge adunan menjadi kental dan tak jatuh jikadi terbalikkan.

* CAMPURKAN A DAN B DENGAN KAEDAH KAUP BALIK SAHAJA

1. Masukkan karamel kedalam loyang berisi gula hangus tadi
2. Masukkan adunan kek yang telah di warnakan dan dan diperise kan ( adunan takkan tenggelam dalam karamel )
3.Panas kan oven selame 10 minit
4.Masukkan air panas gelegak kedalam loyang yang lebih besar dan masukkan loyang kek tadi ( bakar kaedah steambake untuk mengelakkan karamelnye hangus )
5. 45 minit pertame bakar gune api bawah sahaja dan 15 minit lagi api atas dan bawah
6. Bile kek dah masak biarkan sejuk dan kek akan turun dan mengecut dengan sendirinye dari loyang.
7. Terbalikkan kek perlahan lahan

Click HERE for some helpful tips.

☏ 013-3390202
✉ aidilabakery@gmail.com
http://www.facebook.com/rajahalida.rajashahdan

No comments:

Post a Comment