Tuesday 26 February 2013

Fresh Mexican Bun



Bahan roti
500 g tepung roti
20 g susu tepung
75 g gula kaster
1 paket yis (22g)
1 bj telur
1st bread improver
60g butter
250 ml susu segar
1st garam

Masuk semua dalam mixer dan uli sampai doh tidak melekat di mangkok mixer dan tutup dengan tuala basah atau cling plastik selama 10 min. Buat bentuk bebola dan tutup balik dnegan tuala basah selama 30-45 min

Bahan fillings / toppings
2biji telur
100 g gula kaster
100g tepung gandum
1sb nescafe
2sb air panas
100 g butter

Pukul telur gula dan butter. Masukkan nescafe (yang dibancuh dahulundengan air panas). Masukkan tepung. Masuk piping bag dan simpan dalam peti ais

Sekarang masukkan filling dalam bebola dan biarkan atas loyang pembayang (sapu minyak dulu ya) selama 45 min. Roti ini akan mengembang 2 kali saiz asal.

Gunakan fillings tadi dan menggunakan piping bag buat lingkaran bulat diatas doh ni. Bakar 170 selama 15 min.

Rujuk album masakan dan resepi dalam facebook sya ya jika nak lihat cara yangnlebih terperinci (dari slide ni 9 - 31)



Click HERE for more mexican buns.

☏ 013-3390202
✉ aidilabakery@gmail.com
http://www.facebook.com/rajahalida.rajashahdan

No comments:

Post a Comment