Monday, 11 February 2013

(add your taste here) in a jar!


Rasakan pelangi


...trifle juga

Resepi pelangi dalam botol. Resepi kek pelangi akak belajar cara online dari azlita masam manis

3 c tepung gandum 
4 tsp baking powder 
1 c butter
1 1/2 c gula castor
5 biji putih telur
1 1/2 c susu segar
2 tsp esen vanilla
6 jenis warna 

Cara

Putar butter dan gula hingga kembang 
Masukkan telur putih dan esen
Masukkan tepung berselang seli dengan susu segar
Untuk kek rainbow dlm balang, masukkan warna2 kedalam jar kemudian dibakar dgn meletakkan botol dlm takungan air panas
Bakar 15 minit pada suhu 180 C 
Bl dah sejuk, paipkan buttercream cheese

Bahan buttercream creamcheese
250 gm cheesecream
130 gm gula icing
1 bj telur
Putar sebati

Topping boleh guna non diary whip cream dipukul kental sahaja. Rasanya lebih sedap bagi akak tapi tidak sesuai jika untuk dibawa jauh sebab cream topping ini boleh cair

Tuk trifle ... Lenkali ok. Tulis terus nanti korang tak nak tengok lagi blog ni lak


☏ 013-3390202
✉ aidilabakery@gmail.com
http://www.facebook.com/rajahalida.rajashahdan

No comments:

Post a Comment