Okay, jom try !
300 g dark chocolate
300 g butter
1/8 st garam
6 bj telur
250 g gula kaster
200 ml susu cair
Ayak :
200 g tepung gandum
1 st baking powder
75 g cocoa powder
Topping : (ganache)
250 g cooking chocolate
125 g heavy cream atau fresh cream
Cara :
Panas oven 180 c
Cairkan Chocolate n butter
Ltk garam dan Ketepikan
Pukul telur dan gula hingga gebu
Masukkan chocolate dan butter tadi bersama susu selang seli
Masukkan tepung sikit2 dan kacau rata
Masukkan dalam 2 bekas 15x30x3 yg telah disapu butter dan ditabur tepung
Bakar cara bain marie (letak bekas yang lebih besar, tuang air panas. Letak pan tu dlm bekas berair tadi)
Bakar selama 30 min atau cucuk lidi tuk pastikan ianya masak
Bila dah sejuk Keluarkan kek dan sapu ngan ganache. Lapikkan dengan satu lagi kek. Tekan supaya die lekat. Boleh la tabur hirisan badam jika nak.
300 g butter
1/8 st garam
6 bj telur
250 g gula kaster
200 ml susu cair
Ayak :
200 g tepung gandum
1 st baking powder
75 g cocoa powder
Topping : (ganache)
250 g cooking chocolate
125 g heavy cream atau fresh cream
Cara :
Panas oven 180 c
Cairkan Chocolate n butter
Ltk garam dan Ketepikan
Pukul telur dan gula hingga gebu
Masukkan chocolate dan butter tadi bersama susu selang seli
Masukkan tepung sikit2 dan kacau rata
Masukkan dalam 2 bekas 15x30x3 yg telah disapu butter dan ditabur tepung
Bakar cara bain marie (letak bekas yang lebih besar, tuang air panas. Letak pan tu dlm bekas berair tadi)
Bakar selama 30 min atau cucuk lidi tuk pastikan ianya masak
Bila dah sejuk Keluarkan kek dan sapu ngan ganache. Lapikkan dengan satu lagi kek. Tekan supaya die lekat. Boleh la tabur hirisan badam jika nak.
☏ 013-3390202
✉ aidilabakery@gmail.com
http://www.facebook.com/rajahalida.rajashahdan
No comments:
Post a Comment