Enjoy the sweet taste of caramel
Caramel atau guka hangus jangan sampai hangit
Menggunakan susu cair dalam tin, akan membuat caramel menjadi lebih pejal berbanding dengan menggunakan full cream milk atau fresh milk yang dalam kotak. Tapi dua2 boleh guna dan bergantung pada selera masing. Biasa jika pelanggan hendak membawa kek ini untuk perjalanan jauh, saya lebih suka guna susu cair tin.
Gula hangus mesti meliputi keseluruhan loyang termasuk sudut2 (jika tidak, kek tidak akan keluar cantik)
Selepas setiap lapisan adunan, bolehlah guna lidi dan lorek adunan tersebut supaya design dalam kek nampak beralun
Pastikan anda menggunakan api bawah sahaja untuk 45 minit yang awal dan api atas bawah untuk lagi 15 -20 min terakhir
Biarkan kek betul betul sejuk dan meregang dari loyang baru terbalikkan dan mudah keluarkan kek
Kek karamel akan cantik potongannya selepas disejukkan dalam peti ais dan sekiranya menggunakan pisau plastik (potong iek) yang dicelup dengan air panas
No comments:
Post a Comment